The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Saturday 19 June 2021

Nederlandse stichting blijft handen uit de mouwen steken in ArmeniëVanuit vele landen wordt er hulp geboden aan Armenië. In Nederland zijn er ook een aantal organisaties die hieraan bijdragen. Een tijdje geleden kwam ik in contact met Gerben van Heldoorn en raakte ik geïnspireerd door zijn verhaal. In dit artikel lees je wat mij inspireerde, wat Gerben met zijn organisatie doet en hoe hij denkt over de toekomst van Armenië. In het filmpje is te zien op welke manier “@st.komoverenhelp” betrokken is in Armenië.

Hulp blijft ook nu hard nodig

Door de huidige (politieke) ontwikkelingen, lijkt het steunen van de mensen in Armenië wat meer op de achtergrond te verdwijnen. Het is daarom belangrijk om initiatieven te blijven steunen. Een organisatie opgericht in Nederland is “Kom over en Help”. Gerben vertelt dat “deze stichting bestaat sinds 1974. De stichting is opgericht om Christenen in Oost-Europa te helpen in allerlei nood. Het begon met het smokkelen van Bijbels. Alle landen achter het ijzeren gordijn waren eerder gesloten en christendom was verboden. Toen de grenzen open gingen veranderde het werk meer richting hulpverlening voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, gehandicapten en ouderen.” 

“De mensen verdienen steun en hulp”

In 2007 is de stichting begonnen met het werk in Armenië. Zij kregen via een organisatie in Oekraïne een hulpvraag uit Armenië. Zij zijn daar toen op bezoek geweest. Gerben van Heldoorn (huidig directeur van de stichting) zat op dat moment in het bestuur. “Wat mij vooral geraakt heeft, was de situatie van de mensen en vluchtelingen in Nagorno Karabach, maar ook de situatie van de ouderen en de kinderen. Armenië heeft veel ellende meegemaakt in de historie. Veel oorlog en andere moeilijkheden. De mensen verdienen steun en hulp.”

De toekomst…

Op dit moment vragen veel Armeniërs zich af hoe de toekomst van Armenië eruit zal zien. “Ik ben aan de ene kant positief. De mensen tonen veerkracht en willen wat maken van hun land. Aan de andere kant is de positie op de wereldkaart niet gunstig en zijn er veel vijandelijke groepen die het de Armenen moeilijk maken. Wij proberen als stichting de meest kwetsbare mensen te helpen. Dat doen we door kinderen educatie aan te bieden, ouderen te helpen in gaarkeukens en ondernemers om werkgelegenheid te creëren. Daar gaan wij zeker de komende jaren mee door” vertelt Gerben van Heldoorn. 

Dit artikel is door Arthur Ebrahimi geschreven in het kader van het EU-project

“Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir?

Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!
No comments:

Post a Comment