The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 15 June 2021

Online lezingen over Armeense kunstgeschiedenis


Anush Hakobyan is docent aan het Yerevan State Institute of Theatre. Daarnaast is ze een enthousiaste professional die de Armeense kunstgeschiedenis wil uitdragen. Daarom geeft ze naast haar werk bij het Instituut ook lezingen via een organisatie genaamd Art Discovery. Art Discovery was een initiatief van Anush en een groep van haar collega's.

Art Discovery bestaat al zo'n 10 jaar. Anush Hakobyan en haar collega's organiseren verschillende lezingen over Armeense kunstgeschiedenis in musea en andere locaties. Sinds ongeveer 3 jaar zijn ze echter bezig met online lessen.

Vorig jaar, nadat COVID-19 was begonnen, besloten ze om zich meer te richten op online lessen. En na de oorlog die in Armenië begon (in September 2020), besloten Anush en haar collega's een nieuwe cursus te starten en zoveel mogelijk mensen aan te trekken om Armeniërs de geschiedenis van de Armeense kunst bij te brengen. Ze wilden Armeniërs graag informeren over hun erfgoed, omdat er tijdens de oorlog een reeks gebeurtenissen plaatsvond die leidde tot vernietiging van Armeens cultureel erfgoed en vervalsing van de kunstgeschiedenis. Anush gelooft dat ze met hun cursussen elke Armeniër die geïnteresseerd is, ongeacht het beroep of de opleiding die ze hebben, kunnen helpen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Armeense kunst. Dat zal hen in staat stellen het woord te verspreiden en de rest van de wereld te onderwijzen, en op die manier zal de geschiedenis niet worden vergeten.

7 maanden geleden begonnen Anush en haar collega's met een online cursus die al snel populair werd; ze ontvingen zo'n 200 aanmeldingen (waarvan 40% Armeniërs uit de diaspora). De lessen zijn zeer flexibel, er zijn geen vereisten, geen tests en geen verplicht huiswerk. De cursus is gericht op zowel professionals als op mensen die willen leren over de Armeense kunstgeschiedenis voor hun persoonlijke zelfontwikkeling.

Een keer per week krijgen de studenten een vooraf opgenomen videocollege, dat ze kunnen bekijken wanneer ze tijd hebben. Eens in de 2 weken worden er online live sessies georganiseerd waar studenten de lezing kunnen bijwonen en antwoord krijgen op hun vragen. De lezingen zijn in het Armeens.

Versta je Armeens en ben je geïnteresseerd in de Armeense kunstgeschiedenis? Bekijk de pagina van Art Discovery en kom meer te weten over de cursus https://www.facebook.com/artdiscovery.online . Ook voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Anush. Als je bang bent dat je Armeens niet kunt schrijven of lezen, maak je dan geen zorgen. Zolang je Armeens verstaat is het voldoende om de cursus te volgen, aangezien er geen schriftelijke opdrachten zijn. Bovendien beantwoordt Anush altijd graag uw vragen en is beschikbaar om u te helpen bij het vertalen van onbekende woorden die u tegenkomt.

Անուշ Հակոբյանը դասախոսում է Երեւանի պետական թատերական ինստիտուտում: Բացի այդ, նա դասախոսություններ Է կարդում նաև Art Discovery կոչվող կազմակերպության միջոցով: Art Discovery- ը Անուշի և նրա մի խումբ գործընկերների նոր նախաձեռնությունն էր: Արցախյան պատերազմից հետո (2020թ) Անուշը և իր գործընկերները որոշեցին հնարավորինս ավելի մեծ լսարանի ներգրավել հայ մշակույթի պատմությանը, ծանոթացնել հայ արվեստի պատմությանը: Անուշը կարծում է, որ կազմակերպված դասընթացները յուրաքանչյուր հայի հնարավորություն կտան, անկախ իրենց զբաղմունքից ու մասնագիտությունից հասու լինել հայ արվեստի պատմությանն ու նրբերանգներին: Սա լավ հարթակ է բոլոր մնացած հայերին տարածելու իրենց խոսքը և հայ բազմադարյան մշակույթը հասանելի դարձնել աշխարհին:


Dit artikel is door Verginia Khalafyan geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!




Հայկական մշակութային նմուշ


No comments:

Post a Comment