The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Sunday 26 September 2021

PrinsjesdagElk jaar op de derde dinsdag in september is de Prinsjesdag in Nederland. Al sinds de 17e eeuw gebruikte men in het begin de naam ‘Prinsjesdag’ voor de viering van de verjaardagen van de prinsen van Oranje. In de 18e eeuw in de patriottentijd, werd de verjaardag van Willem V van Oranje-Nassau, 8 maart,aangegrepen voor demonstraties van Oranjegezindheid. Prinsjesdag zoals wij het kennen, vond voor de eerste keer pas plaats op 2 mei 1814.
Op die dag spreekt het staatshoofd in een vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. Op deze manier opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Tussen 1815 en 1904 hield de Koning(in) de troonrede in een vergaderzaal van de Tweede Kamer. Sinds 1904, tot op de dag van vandaag, vindt dit plaats in de Ridderzaal op het binnenhof. Sinds vorig jaar staat de troon tijdelijk in de Grote Kerk in Den Haag. Ook dit jaar hield koning Willem-Alexander de troonrede in de Grote Kerk.
In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. De belangrijkste plannen voor 2022 zijn:
  • In de Miljoenennota wordt een goede nabije economische toekomst beschreven. Het economisch herstel na de coronacrisis lijkt sterker dan verwacht: dit jaar 3,9 % en volgend jaar 3,5% groei. De gemiddeld koopkracht is ongeveer gelijk en de werkloosheid stijgt een beetje: tot 3,5 procent volgend jaar.
  • Het kabinet trekt 6,8 miljard euro uit om de CO2-uitstoot te verminderen. Het geld is voor subsidies voor duurzame energie voor bedrijven. Ook zal er meer subsidies voor elektrische auto's, warmtepompen en isolatie van woonhuizen worden uitgegeven.
Het kabinet wilt ook 1,3 miljard euro vrijstellen om aan "klimaatactie in ontwikkelingslanden" te besteden.
  • Het kabinet gaat de komende 10 jaar 100 miljoen per jaar voor het bouwen van 900.000 woningen investeren.
  • 93 miljard euro gaat naar de zorg. Ruim 2 miljard daarvan is volgend jaar nodig voor coronabestrijding. Voor de toekomst wordt een bedrag van 22 miljoen uitgetrokken voor ‘pandemische paraatheid’ en komt er ook een speciaal ‘pandemisch centrum’. De Nationale Zorgreserve, met zorgmedewerkers inzetbaar bij een crisis, kan rekenen op 5 miljoen euro per jaar.
Dit artikel is door Verginia Khalafyan geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!
Ամեն տարի սեպտեմբերի երրորդ երեքշաբթին Նիդեռլանդներում Prinsjesdag է : Այդ օրը պետության թագավորը ելույթ է ունենում գահից ՝ գեներալ նահանգապետերի հանդիպմանը: Այս կերպ նա բացում է Սենատի և Ներկայացուցիչների պալատի նոր աշխատանքային տարին: «Գահից ելույթը» ներկայացնում է գալիք տարվա կառավարության ամենակարևոր ծրագրերը:

No comments:

Post a Comment