The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 5 October 2021

Kinderboekenweek in Nederland


Wat je later wilt worden

Van 6 t/m 17 oktober is de 67e editie van de Kinderboekenweek! 

Maar wat betekent dit nou eigenlijk?

10-daagse kinderboekenfestival

Je kunt de Kinderboekenweek vergelijken met een festival, maar dan voor kinderen. Deze tien dagen worden leuke activiteiten georganiseerd rondom kinderboeken en lezen. De bibliotheken kun je zien als een kermis van de leukste boeken rondom het thema van dit jaar met spelletjes en uitdagingen. Ook scholen doen mee met passende activiteiten en leuk versierde lokalen. Boeken worden tegen een gereduceerd tarief aangeboden en vaak heeft de NS ook passende uitjes. Kortom, het is een groot boekenfeest!

2021: Worden wat je wil

Dit evenement is ter promotie van kinderboeken en om kinderen te stimuleren te lezen. Boeken zijn namelijk goed voor de ontwikkeling! En ieder jaar is er weer een ander thema. Dit keer staat het in het teken van: Worden wat je wil, dus beroepen en je dromen ontdekken. Dat betekent dat er een grote kans is dat scholen activiteiten uitvoeren rondom dit thema. Wat wil je later worden? Wat zijn je talenten? Spelletjes met dat thema zullen worden gespeeld en boeken die hierbij ondersteunen, kun je vinden op de lijst van de thematitels. Deze zullen aangeboden worden in bibliotheken en boekenzaken.

67 jaar alweer

De eerste editie ooit was in 1954 georganiseer door het CPNB, dat is 67 jaar geleden. Dat betekent dat opa’s en oma’s het hebben zien groeien tot het grootse evenement dat het nu is!

Kinderboekenweekgeschenk

Ieder jaar krijg je een boek cadeau als je €12,50 hebt besteed aan een boek. Dit jaar is het een boek van Bette Westera, die de afgelopen jaren meerdere prijzen heeft gewonnen. Ook het prentenboek van Mark Janssen behoort tot de geschenken. Ik zou zeggen neem zeker een kijkje!

Kinderboekenbal

Wist je dat de Kinderboekenweek op dinsdagavond 5 oktober wordt geopend met een officieel en feestelijk Kinderboekenbal? Het is dus een erg serieuze bedoening! Je kunt dan ook alleen op uitnodiging naar het bal. Op dit bal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt, dat is een soort award maar dan voor boeken. 

Een eigen boek!  

Nu je zover bent gekomen wil ik nog een leuk nieuwtje met je delen. Het is nog een verrassing, maar onze eigen vrijwilligers van @Brightfuturefoundation zijn in het kader van het @EuropeansolidaritycorpsNL op dit moment een kinderboek aan het maken met als thema Nederlands voor niet Nederlandse sprekers. Dit is een kleurrijk, interactief en fijn kinderboek dat het integratieproces in Nederland ondersteunt. Het is een Engels en Nederlands boekje waarin ook de Nederlandse gebruiken worden uitgelegd, naast het leren van de taal natuurlijk. Wil je er meer over weten of misschien meehelpen? Kijk dan hier: https://www.brightfuturenl.com/bilingual-book 


Dit artikel is door Mariam Klyan geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!


ARM

Հոկտեմբերի 6 -ից 17 -ը Նիդերլանդներում մանկական գրքի 10-օրյա փառատոն է: Արդեն 67 անգամ է կազմակերպվում նման միջոցառում:

Այս տասը օրերի ընթացքում կազմակերպվելու են մանկական գրքերի եւ ընթերցանության ամենատարբեր միջոցառումներ, որոնք ընդգրկելու են գրադարաններն ու դպրոցները: Այս ընթացքում գրքերը առաջարկվում են զեղչված գնով, կազմակերպվելու են գրքի թեմաներով համապատասխան զբոսանքներ: Մի խոսքով, գրքի մեծ փառատոն է: Տարբեր թեմայով կխաղարկվեն զանազան միջոցառումներ, և դրան աջակցող գրքերը կարելի է գտնել թեմատիկ վերնագրերի ցանկում: Դրանք կառաջարկվեն գրադարաններում և գրախանութներում:


No comments:

Post a Comment