The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 19 October 2021

De Armeense (volks)dansen in Nederland

 



Dans gaat hand in hand met de Armeense cultuur. Velen genieten van dansen op bruiloften, feestjes en andere gelegenheden. Maar wat niet iedereen weet, is dat veel van de Armeense volksdansen een diepere betekenis hebben. In dit artikel vertelt dansleraar Wartan Manukjan meer over zichzelf en de dansen die hij grote groepen aanleert. 

Wartan Manukjan is begonnen met het geven van danslessen nadat hij terugkwam van vrijwilligerswerk in Armenië. Daar heeft hij danslessen gevolgd om nieuwe mensen te leren kennen, maar dit beviel zo erg dat hij op een gegeven moment dagelijks te vinden was bij verschillende dansgroepen en dansevenementen. Wanneer hij eenmaal terug was gekomen in Nederland miste hij het dansen enorm. De Armeniërs hier kenden die dansen ook niet. Zodoende besloot hij om zelf te beginnen met lesgeven.

Nu 2,5 jaar later geeft hij les op vier verschillende locaties verspreid door het hele land: in Utrecht, Zwolle, Almelo en Den Bosch. Utrecht was de eerste locatie waar hij begon, waardoor hij naar eigen zeggen met die groep een speciale band blijft voelen. Vervolgens is hij door liefhebbers uit verschillende delen van het land uitgenodigd om in hun gemeenschap les te komen geven en die uitnodigingen heeft hij met open armen ontvangen.

Het meest bijzondere aan onze traditionele dansen vind hij het bindende karakter. Deelnemers geven vaak aan dat zij het heel spannend vonden om de eerste keer langs te komen en hadden verwacht eenmalig te bezoeken. Maar dankzij het open karakter van de groep en de eenheid die onze dansen creëeren, voelt iedereen zich direct thuis.

Wartan heeft de afgelopen 2,5 jaar vriendschappen zien ontstaan, persoonlijke initiatieven zien ontstaan en zelfs huwelijken zien vormen onder de dansers. Dat vind hij ontzettend mooi om te zien en hij geeft ook aan dat het werk dat hij doet zich beloond.

Ook niet-Armeniërs tonen interesse in de danslessen en komen vol bewondering leren over de Armeense cultuur. Het leuke is wanneer zij tijdens het dansen Armeense woorden oppikken en na een aantal lessen in het Armeens beginnen te praten.

We hebben veel verschillende dansen die eeuwenlang, generatie op generatie zijn doorgegeven. De meeste dansen vinden hun oorsprong in West-Armenië. Elke dans draagt een unieke boodschap en dient een bepaald doel. Zoals de dans Echmiadzin. Dit is een dans die ons volk voor het Christelijk tijdperk al danste om de zon te aanbidden. Armeniërs zijn oorspronkelijk zonaanbidders en geloofden dat de zon hen beschermde van het kwaad. Dit zie je dan ook terug in de danspassen. We beginnen namelijk met vier stappen schuin zijwaarts en zijwaarts terug naar de andere kant. Dit symboliseert de draaiende beweging van de aarde om de zon. Vervolgens verplaatsen we ons zes stappen naar rechts en weer zes stappen terug, waar we bij elke stap een buigende beweging maken. Bij deze 12 stappen buigen wij voor de 12 medeplaneten. Na het accepteren van het Christendom als staatsreligie, is de dans toegewijd aan het Echmiadzin Kathedraal. Een video om te zien hoe de dans eruit ziet:



www.youtube.com/watch?v=Vn8JBhU9ArA

Daarnaast zijn er dansen die het volk danste bij bijzondere gelegenheden, denk aan bedevaarten en bruiloften. Zo werd Kilikio Dabki gedanst tijdens bruiloften. Dabki is een dansstijl die kenmerkend is voor Armeniërs uit de Arabische wereld. Deze dabki specifiek werd gedanst in Kilikia. Daar woonden Armeniërs samen met Turken en Koerden en het gebeurde vaak dat zij onze vrouwen ontvoerden, zelfs tijdens bruiloften. Om te voorkomen dat de vijandige volkeren de bruiloft zouden verstoren, dansten de vrienden van de bruidegom tijdens het uit huis halen van de bruid deze dans om hun saamhorigheid en kracht te laten zien en daarmee de vijandige volkeren af te schrikken. Een video om te zien hoe de dans eruit ziet: 



www.youtube.com/watch?v=aICBFLtie_0&t=62s

Deze voorbeelden zijn blijk dat traditioneel dans onderdeel is van onze identiteit. Ook wanneer je denkt dat je niet kan dansen, zal je merken dat je traditionele dansen heel snel onder de knie krijgt. Dat komt doordat die bewegingen in onze genen zitten. Verdiep je daarom in traditionele dans om dichter bij jezelf te komen, want er is geen betere bron van motivatie en kracht.

Nu zii binnen de dansschool steeds meer een vaste groep vormen, werkt de groep aan het maken van kleding om te dragen tijdens optredens. Daarnaast is Wartan Manukjan ontzettend blij en trots om te mogen mededelen dat zij sinds kort lid zijn van UNESCO, de internationale organisatie voor cultuur. Dat opent deuren voor internationale contacten en optredens waar zij Armenië zullen vertegenwoordigen middels dans. Dat is een grote stap in de juiste richting en zij verheugen zich op wat de toekomst nog meer zal brengen.

(ARM)-Պարը համընթաց քայլում է հայկական մշակույթի հետ: Շատերը հաճույքով պարում են ամեն ուրախ առիթի` հարսանիքներին, երեկույթներին, մշակութային միջոցառումներին և այլն: Բայց այն, ինչ ոչ բոլորը գիտեն, այն է, որ հայկական ժողովրդական պարերից շատերն ունեն ավելի խորն իմաստ ու խորքային պատմություն: Այս հոդվածում հեղինակը պատմում է պարուսույց Վարդան Մանուկյանի մասին, ով պարապում է Նիդերլանդների չորս տարբեր վայրերում ՝ Ուտրեխտում, Զվոլեում, Ալմելոյում և Դեն Բոսում իր հավաքագրած համույթների հետ:

Վարդան Մանուկյանը պարել  սկսել է դեռ Հայաստանում: Այնտեղ նա պարի դասերի էր գնում  «նոր մարդկանց ճանաչելու համար», բայց պարը նրան այնքան դուր եկավ, որ  նրան ամեն օր կարելի էր գտնել տարբեր պարային խմբերում և պարային միջոցառումներում:  Նիդեռլանդներում բնակվելուց հետո, նա շատ կարոտեց պարը: Ըստ հոդվածագրի`Վարդան Մանուկյանը շատ ուրախ և հպարտ է հայտարարելու, որ իրենք վերջերս դարձել են UNESCO-ի ՝ մշակույթի միջազգային կազմակերպության անդամ: Սա դռներ է բացում միջազգային շփումների և ներկայացումների համար, որտեղ նրանք կներկայացնեն Հայկական պարը: Դա մեծ քայլ է ճիշտ ուղղությամբ, և նրանք անհամբերությամբ սպասում են, թե ինչ կբերի ապագան:

Dit artikel is geschreven door Arthur Ebrahimi in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!



No comments:

Post a Comment