The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 27 July 2021

Enotoerisme in Armenië

Enotoerisme in Armenië





27.07.2021/Աշխեն Բակլաչյան /Նիդ.օրագիր

Wijntoerisme, ook wel enotoerisme is het proeven, nuttigen of aanschaffen van wijn. Bij dit soort toerisme worden wijnbronnen, proeverijen of restaurants bezocht waar verschillende soorten wijn geserveerd wordt. Voor wijntoerisme bestaan er ook speciale wijnfestivals. Veel regio's die bekendstaan om hun wijn verdienen veel geld aan het wijntoerisme. 

In Armenië ontwikkelt het wijntoerisme zich ook, waarbij veel bezoekers buiten het land komen en geïnteresseerd zijn in de stappen die horen bij het maken van wijn. 

Het maken van wijn in Armenië begon 6000 jaar geleden. In 2010-2011, tijdens de opgravingen in de buurt van het dorp Areni hebben archeologen kleivaten ontdekt die bedoeld zijn voor het pletten, vergisten en bewaren van druiven en druivenstenen. Over het algemeen is wijn het belangrijkste onderdeel van alle rituelen in de Armeense kerk, het wordt gezien als het bloed van Christus. Armeniërs zijn al sinds de oudheid gewend om druiven te zegenen, waarna alleen druiven wijn werden.

De wijnbouwgebieden van Armenië zijn Aragatsotn, Ararat, Armavir, Vayots Dzor, Tavush-regio's en Artsakh. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Armenië is meer dan 17.000 hectare. Helaas, een aantal soorten van Armeense druiven worden tegenwoordig als uitgestorven beschouwd en sommige staan zelfs op het punt van uitsterven. Maar er zijn nu gelukkig restauratiewerkzaamheden aan de gang. Onder de Armeense druivensoorten zijn Areni, Kakhet, Voskehat, Banants, Lalvari, Khndoghni, Tozot, enz. 

In Armenië worden er verschillende toeristische reizen aangeboden. Het bezoek aan Areni wijnfabriek bijvoorbeeld wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Noravank en Khor Virap. 

‘’Areni’’ is 6100 jaar oud. Het is gelegen in het grottencomplex van het dorp Areni. De fabriek is ontdekt door Armeense en Ierse archeologen. 

‘’Areni’’ wijnfabriek

Nadat de bezoekers de verschillende soorten wijn hebben benut, kunnen ze doorreizen naar Noravank. Dit is een Armeens Apostolisch Klooster, gebouwd in de 13e-14e eeuw. Dit klooster staat sinds 1996 op de Armeense genomineerden lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. 

Noravank
Noravank

Een van de andere, populairste bezienswaardigheden die dichtbij ‘’Areni’’ liggen is het Khor Virap klooster. Het ligt aan de Turks-Armeense grens. Vanaf ‘’Khor Virap’’ heeft men een indrukwekkend zicht op de bijbelse berg Ararat. 

Khor Virap
Khor Virap

Als wijnliefhebber is dit zeker een tripje waard!

ARM/NL

Սույն հոդվածը Հայաստանի էնոտուրիզմի (կամ գինու տուրիզմ) զբոսաշրջության մասին է: Այս տեսակի տուրիզմի  նպատակն է համտեսել, օգտագործել կամ գնել գինի անմիջականորեն գինեգործական շրջաններից: Տուրիստներն այցելում են գինեգործարաններ, խաղողի այգիներ: Կազմակերպվում են նաև գինու փառատոներ և հատուկ միջոցառումներ։ Գինու տուրիզմը զարգանում է նաև Հայաստանում: 

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!



No comments:

Post a Comment