The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Monday 12 July 2021

Hollandse Nieuwe Haring Seizoen

 

Elk jaar rond half juni begint het haring seizoen in Nederland met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. In veel steden wordt de komst van de nieuwe haring gevierd met verschillende evenementen.

De haring die elk jaar opnieuw gevangen wordt heet Hollandse Nieuwe. Ieder jaar wachten de vissers totdat het vetpercentage van de vis minimaal 16% is. Van mei tot juli mogen vissers de haringen vangen. Dan wordt de haring op de boot op de traditionele manier 'gekaakt' en gezouten.

Er is een traditionele manier om de haring te eten die voortkomt uit het katholieke geloof. Ze noemen het haringhappen. Vroeger aten mensen een haring om de vastenperiode na het carnaval in te luiden. Haringhappen  is ook wel het eten van een haring vanuit de hand. De gezouten, rauwe vis wordt gegeten op de volgende manier: bij de staart pakken en in de keel laten glijden. Veel mensen gebruiken ook uitjes om de sterke smaak van de haring te neutraliseren.

De haring wordt ook gebakken of gerookt gegeten. Je kan het in een pan bakken of “bokken” (gerookte en gezouten haring). Er zijn ook verschillende gerechten van haring gemaakt, tartaar van Hollandse nieuwe is een lekkere optie:

  • 4 Hollandse Nieuwe

  • 2 stengels bosui

  • 1 glas slagroom

  • 1 glas zure room

  • Handvol verse kervel + paar takjes kervel extra

  • Peper en zout

  • Slablaadjes (rood en groen)

  • 2 pruimtomaatjes

  • Daslook of dunne bosui blaadjes

Maak de haring schoon en haal alle graatjes er uit. Snij de haring in heel kleine blokjes. Snipper ook de bosui zeer fijn. Meng de haring met de bosui. Zet dit koel en afgedekt weg.

Saus: vermeng de room met de zure room. Voeg wat peper en zeezout in en een druppel hete olie erbij toe. Roer de kervel erdoorheen.

Was de sla en dep deze droog. Dompel de tomaten 30 sec. in kokend water, daarna in ijskoud water en pel de schil eraf. Snij de tomaten door en haal alle pitjes eruit. Druk het vruchtvlees vlak en snij er heel kleine ruitjes uit.

Verdeel de saus over een schaal. Leg er mooi naast elkaar met twee lepels gevormde quenelles met haringtartaar in een cirkel op. Leg tussen de rijen plukjes sla. Druppel wat notenolie op de blaadjes.

Verdeel over de saus de tomaat in ruitjes en werk het af met blaadjes kervel en blaadjes daslook en/of fijne sprietjes bosui ( eventueel door midden gesneden).

De haring is een bekende lekkernij voor Nederlanders maar wordt ook erg graag geproefd door toeristen. De lekkerste en de meest verse Hollandse Nieuwe kan je aan de Nederlandse kust krijgen. Bij een viswinkel of viskraampje aan de boulevard, of op het strand van Scheveningen, Zandvoort of Noordwijk!

Dit artikel is door Verginia Khalafyan

geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!



Ամեն տարի Հունիսի կեսերին, Նիդերլանդներում ծովատառեխի  (Haring) սեզոնը սկսվում է Nieuwe Haring-ի առաջին տակառի ավանդական աճուրդով: Շատ քաղաքներում նոր ծովատառեխի գալուստը նշվում է տարբեր իրադարձություններով:

Ծովատառեխը հոլանդացիների համար խոհանոցային մշակույթ է, պատրաստվում է տարբեր տեսակի ուտեստներ, որի մի մասի բաղադրատոմսը ներկայացված է նիդերլանդական տեքստում: Այն գրավում է նաև զբոսաշրջիկներին, որոնք հաճույքով փորձում են այն: Դուք էլ այս օրերին կարող եք համտեսել ամենահամեղ և թարմ ծովատառեխը Հոլանդիայի ափամերձ գրեթե բոլոր քաղաքներում: Բարի ախորժակ:



source: www.denhaag.com

source: ah.nl


No comments:

Post a Comment