The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Thursday 15 July 2021

Het maakt niet uit waar we zijn, in iedere Armeniër zit een stukje Armenië


Afbeelding met gebouw, buiten, huis, venster

Automatisch gegenereerde beschrijving

Almelo wordt soms ook wel het kleine Armenië genoemd, omdat het grotendeel van de Armeniërs in Nederland zich in de stad Almelo hebben gevestigd. Naast Twente, zijn er ook nog Armeense gemeenschappen in Amsterdam, Assen en enkele andere plaatsen in het land. Armeense Nederlanders proberen op verschillende manieren vorm te geven aan hun identiteit. Sociaal Culturele Stichting Yerevan (hierna Stichting Yerevan) is een vereniging, gevestigd in Almelo. Zij heeft als doel om de Armeense cultuur te behouden en over te dragen op nieuwe generaties. Recentelijk is er een jongerentak opgericht om meer (Armeense) jongeren te trekken en met elkaar te verbinden. In dit artikel kunt u meer lezen over de Stichting en spreken we de voorzitter van de jongerentak Baret Kalaycian. 

Oorsprong en historie

De Sociaal Culturele Stichting Yerevan organiseert sinds om en nabij 1990 culturele activiteiten voor en door Armeniërs. Van danslessen tot barbecues en van volleybaltoernooien tot jaarlijkse feesten. Het is te veel om op te noemen. De stichting beschikt over een groot gebouw, met enorm veel karakter en historie. 

De start van een nieuw initiatief

Baret vertelt zelf jarenlang geen binding te hebben gehad met de Armeense cultuur, zijn volk en het land waar hij oorspronkelijk vandaan komt. “Dit was vooral te wijten aan een gebrek aan kennis over wie ik ben en waar ik vandaan kom. Om deze reden wil ik de jongere generatie die hetzelfde voelen helpen om meer te leren over hun eigen geschiedenis en ze te leren begrijpen wie ze zijn en waar ze vandaan komen, want het is een stukje van hunzelf”. Met Stichting Yerevan hoopt Baret een thuishaven te kunnen bieden aan  jongeren. “Ik wil jongeren betrekken en uiteindelijk samen werken aan een sterker Armenië. Ik hoop mensen een thuishaven te kunnen bieden zoals Stichting Yerevan reeds tientallen jaren heeft gedaan. Ik hoop dat wanneer ik kinderen krijg, er een plek in de omgeving is waar hij samen met zijn zielsgenoten een band kan opbouwen. Toen Baret voor het eerst Armenië bezocht, voelde hij zich er erg thuis. “Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst vanaf Zvartnots naar Yerevan reed. Ik zag mensen om mij heen lopen waarbij ik direct voelde dat er een soort onzichtbare connectie was. Ik voelde mij voor het eerst in mijn leven thuis. Ik gun elke Armeniër hetzelfde gevoel.”

Kinderen en jongeren, de toekomst

Een nieuwe ontwikkeling binnen de Stichting is het actief willen betrekken van kinderen en jongeren. Samen met een team van vrijwilligers is Baret begonnen om culturele activiteiten, Armeense dans, verschillende sporten en Armeense taallessen te faciliteren voor de Armeense gemeenschap in Almelo en omstreken. “Ons team bestaat uit de volgende commissieleden: Arthur Ebrahimi, Lina Avanesian, Sirun Digici, Armenuhi Alaverdyan en Wartan Manukjan. Ik zie ze als betrokken Armeniërs met hetzelfde doel als ik, namelijk het bij elkaar brengen van Armeniërs”. De danslessen werden al een tijdje gegeven en druk bezocht. “Helaas kon dit door de corona maatregelen niet meer doorgaan, maar we gaan binnenkort weer starten. Ook onze andere evenementen die gepland stonden hebben even op zich laten wachten, maar we werken eraan om dit binnenkort te hervatten zodra het weer kan” vertelt Baret. De jongeren kunnen uiteindelijk iets betekenen voor Armenië. “Ik ben van mening dat Armenië ons nodig heeft, maar dat wij Armenië net zo veel nodig hebben”. Baret heeft zelf in zijn jeugd geen Armeens geleerd en vindt het belangrijk dat er Armeense taallessen worden verzorgd. “De Armeense taal is wat mij betreft één van de belangrijkste pijlers van onze cultuur. In mijn jongere jaren heb ik een groot deel van de cultuur gemist, omdat ik geen Armeens kon spreken. Nu hoop ik dat Stichting Yerevan, en daarnaast ook alle andere locaties in Nederland die Armeense lessen bieden, de Armeense jeugd een cadeau kan geven in de vorm van het beter begrijpen van de eigen moedertaal en zo de Armeense identiteit te ontdekken”. 

Opkomende evenementen

Het team is inmiddels druk bezig om nieuwe evenementen te organiseren. “We willen een Armeense school, een zaalvoetbalteam opzetten en natuurlijk doorgaan met het geven van de Armeense danslessen”. De Stichting heeft nog meer ambities. “Naast bovenstaande structurele activiteiten zijn er ook plannen om allerlei spontane activiteiten op te zetten. Van barbecues tot pingpong-toernooien. Houd onze Facebookpagina ‘Sociaal Culturele Stichting Yerevan’ in de gaten voor alle laatste nieuws omtrent onze aankomende activiteiten. 


Dit artikel is geschreven door Arthur Ebrahimi in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!

-----------

Որտեղ էլ ապրելիս լինենք, կապ չունի, մեզանից, յուրաքանչյուրի մեջ մի կտոր Հայաստանն է: Ալմելոյին երբեմն անվանում են Հայաստանի մի բնակավայր, այստեղ շատ հայեր են ապրում, պատահական չէ, որ բոլորովին վերջերս Ալմելոն բարեկամական, մշակութային և գործարար կապ հաստատեց Հայաստանի Էջմիածին քաղաքի հետ: Նիդերլանդներում ամենաշատ հայերը հաստատվել են Ալմելո քաղաքում: Բացի Թվենտեի նահանգից, հայկական համայնքներ կան նաև Ամստերդամում, Հաագայում, Մաստրիխտում, Ասենում և երկրի այլ վայրերում: Հայկական ծագումով հոլանդացիները տարբեր կերպով են փորձում ինքնահաստատվել բազմազգ այս երկրում: Դա նրանք անում են հայ համայնքներում գործող տարբեր կազմակերպությունների միջոցով: Դրանց թվում է Ալմելոյի «Երևան» Սոցիալ-մշակութային միությունը , որի գլխավոր նպատակն է պահպանել հայկական մշակույթը և փոխանցել այն նոր սերունդներին: Հոդվածի հեղինակը` Արթուր Եբրահիմին, եվրոպական “Solidarity Corps” նախագծի շրջանակներում «Նիդերլանդական օրագրին» պատմում է «Երևան» Հիմնադրամի աշխատանքների մասին, նա զրույց է ունեցել երիտասարդական մասնաճյուղի նախագահ Բարեթ Քալայչյանի հետ:

«Նիդերլանդական օրագրի» կողմից.- Ոգևորվելով «Երևան» Հիմնադրամի երկարամյա գործունեությամբ (կազմակերպությունը հիմնադրվել է 1990թ.մասին)՝ մի հետահայացք գցեցինք կազմակերպության ֆեյսբուքյան էջին, նոր միջոցառումների մասին հետաքրքիր տեղեկություններ գտնելու ակնկալիքով : Ցավոք մեր սպասումները չարդարացան, ոչ մի խոսք, ոչ մի նոր բան ֆեյսբուքյան էջում չգտանք: Վերջին գրառումներն արվել են 7 ամիս առաջ: Հուսով ենք մեր այս հոդվածից հետո «Երևան» Հիմնադրամը, ոչ միայն կակտիվացնի հայապահպանական գործունեությունը, այլ ֆեյսբուքյան կայքում հաճախակի կպատմի դրանց մասին:


No comments:

Post a Comment