The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Sunday 8 August 2021

Charles Aznavour: een film over de legende na zijn dood

Charles Aznavour (1924 – 2018)


Hij wordt ook wel de held en legende van Armenië genoemd, Charles Aznavour (1924 – 2018). Hij is één van de bekendste Franse zangers geweest. Nog steeds luisteren duizenden mensen naar zijn muziek. Aznavour wordt ook wel de ‘Frank Sinatra van Frankrijk’ genoemd. Naast zanger en acteur was Aznavour – voor veel mensen onbekend – ook een filmmaker. Sinds 15 juli dit jaar draait er in de bioscopen van Nederland een film wat gefilmd is door Aznavour zelf. Marc di Domenico, een vriend en filmmaker van Aznavour heeft vlak voor het overlijden van Aznavour zijn geheime kamer gezien waarin vele blikjes film lagen die hij zelf had gefilmd. In dit artikel lees je meer over Aznavour en de totstandkoming van de film. De film heet ‘Aznavour, le regard de Charles’.

Van Armenië naar Frankrijk

De ouders van Aznavour waren uit Armenië gevlucht naar Frankrijk, terwijl ze op weg waren naar de Verenigde Staten. Ze werden in de Verenigde Staten niet geaccepteerd en zijn daarom in Parijs blijven wonen. In Parijs runden zijn ouders een slecht draaiende brasserie waar Aznavour naast onder andere zijn eigen vader en andere kunstenaars ook al optrad. In 1946 werd Aznavour ontdekt door Édith Piaf. Een jaar later nam ze hem mee op tournee door de Verenigde Staten waar hij Engels heeft geleerd. Aznavour groeide uit tot een van de bekende Franse zangers. In de loop van zijn carrière werden 180 miljoen platen verkocht. Aznavour heeft in 2002 in de film Ararat gespeeld en in 2009 ambassadeur van Armenië in Zwitserland geworden.

Filmen als passie 

Sinds 1948 is Aznavour begonnen om zijn eigen leven vast te leggen met een Super8-camera, die hij had gekregen van Édith Piaf en later met een 16mm-camera. Voor Aznavour was zijn camera een manier om dichter bij de mensen te komen. Door de lens konden mensen naar hem kijken en keek hij naar de mensen. De beelden die Aznavour maakte zijn van beelden dat hij op reis is, aan het optreden en of in televisieshows te gast is. Na het bekijken van de film wordt duidelijk dat Aznavour van reizen hield, het liefst naar verre reizen. Aznavour heeft altijd oog gehad voor armoede, ondanks zijn eigen rijkdom.  De film is in verschillende bioscopen in Nederland te zien. 

Inspiratie vanuit verschillende landen

De vader van Aznavour, Micha was ook zanger. Zijn vader leerde hem Russische, Italiaanse, Armeense, Joodse en Zigeunerliederen. Aznavour hield van de tango en verdiepte zich in de Arabsiche, Iraanse en Spaanse muziek. Zijn inspiratie haalde hij verder ook uit ritmes uit de rock, jazz, samba en bossanova. Hij schreef altijd zijn eigen liedjes. Eigenlijk vond hij zijn inspiratie overal en daarom had hij altijd pen en papier bij de hand. 

Aznavour Foundation

Samen met zijn zoon Nicolas heeft Aznavour de Aznavour Foundation opgericht om educatieve, sociale en culturele programma’s te faciliteren. Het Charles Aznavour Museum in de Armeense hoofdstad Jerevan was het eerste project. Gedurende 30 jaar hebben de humanistische inspanningen van Aznavour talrijke liefdadigheidsprogramma’s mogelijk gemaakt. Hij was betrokken bij de strijd tegen kanker en de ziekte van Alzheimer en hielp de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Ook vocht hij altijd tegen discriminatie door zijn kunst en wereldwijde acties. 

Ֆիլմ Շառլ Ազնավուր լեգենդի մասին` մահվանից հետո Նրան անվանում են նաև Հայաստանի հերոս և լեգենդ Շառլ Ազնավուր (1924 - 2018): Նա ֆրանսիացի ամենահայտնի երգիչներից էր: Հազարավոր մարդիկ դեռ լսում են նրա երաժշտությունը: Ազնավուրը հայտնի է նաև որպես «Ֆրանսիայի Ֆրանկ Սինատրա»: Բացի երգիչ և դերասան լինելուց, Ազնավուրը `շատերին անհայտ, նաև կինոգործիչ էր: Այս տարվա հուլիսի 15 -ից Ազնավուրի մասին ֆիլմը ցուցադրվում է Նիդերլանդների կինոթատրոններում: Ազնավուրի մահից անմիջապես առաջ Ազնավուրի ընկեր և կինոռեժիսոր Մարկ դի Դոմենիկոն տեսավ Ազնավուրի նկարահանած կինոժապավենները և առաջարկեց այդ մասին ֆիլմ նկարահանել: Այս հոդվածում կարող եք ավելին կարդալ Ազնավուրի և ֆիլմի ստեղծման մասին: Ֆիլմը կոչվում է` «Ազնավուր, հայացք Շառլին »

Dit artikel is geschreven door Arthur Ebrahimi in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!

No comments:

Post a Comment