The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Thursday 26 August 2021

Fietsen cultuur in Nederland


Veel mensen in Nederland letten op hun gezondheid en proberen veel te sporten. Ook als ze niet aan bepaalde sporten doen, maken ze lange wandelingen en fietsen ze veel. 

Het belangrijkste deel van het leven van Nederlanders is fietsen. Fietsen zijn het meest gebruikte vervoermiddel voor afstanden tot 7,5 km. De fiets wordt het meest gebruikt voor woon-werkverkeer, kinderen naar school en terug brengen, boodschappen doen, enz. Gemiddeld fietst elke persoon in Nederland ruim 880 kilometer per jaar. Fietsen is gezond, goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. Zelfs als het regent gaan Nederlanders liever met de fiets dan met het vervoer. Er zijn ongeveer 18 miljoen fietsen in Nederland, dat is dus meer dan de bevolking van Nederland. Er zijn meer dan 35.000 km aan speciale fietspaden waar iedereen veilig kan fietsen. De infrastructuur is afgestemd op fietsers: veel wegen hebben aparte, speciale fietspaden voor exclusief gebruik door fietsers. Fietsers hebben ook hun eigen oversteekplaatsen en hun eigen verkeerslichten. Via fietspaden kom je soms op plekken waar je met de auto niet kunt komen. 

In het verleden waren alle drie koninginnen dol op fietsen en koningin Wilhelmina was er bijna door geobsedeerd, ook al mocht ze van haar moeder geen fiets gebruiken. Toen haar moeder van Duitse afkomst echter stierf, fietste ze regelmatig in het openbaar, zelfs toen fietsen werd beschouwd als ‘onwaardig voor de koningin'.

Hoewel de fiets voor de meeste mensen een normaal alledaags vervoermiddel is, doen veel Nederlanders het ook als sport. In veel Nederlandse bossen heb je zelfs speciale routes voor mountain biking. Die zijn perfect voor beginners of halfgevorderden. Hou je ook van mountainbiking en ben je op zoek naar meer uitdaging? Dan moet je naar Armenie gaan. Armenië is de perfecte plek om te mountainbiken. Je gaat adembenemende uitzichten, rustige provinciale wegen, afwisselend berglandschap, uitdagende beklimmingen en steile afdalingen ervaren. Mountainbiken word steeds populairder vanwege bergachtige routes en de canyons, grotten, kloosters, meren en natuurlijke bruggen die je onderweg tegenkomt. Je kunt een fiets huren en het land zelf gaan verkennen, maar er zijn ook veel georganiseerde mountainbiketochten waar je een persoonlijk overzicht van Armenië krijgt door de prachtige landschappen van het land te ervaren en om kennis te maken met de lokale bevolking en cultuur.

Dit artikel is door Verginia Khalafyan geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!

Հեծանվային զբոսանք.Թագավորական ընտանիքը տարիներ առաջ


Հոլանդացիների կյանքի ամենակարևոր ու անբաժանելի մաս է հեծանիվ վարելը: Նիդերլանդերեն լեզվով այս հոդվածը հենց դրա մասին է: Հեծանիվն ամենից հաճախ օգտագործվում է ճանապարհորդության, երեխաներին դպրոց տանելու, խանութից գնումներ կատարելու և այլնի համար: Չնայած մարդկանց մեծ մասի համար հեծանիվը սովորական առօրյա փոխադրամիջոց է, շատ հոլանդացիների համար դա նաև սպորտային միջոց է: Հեծանվային սպորտով զբաղվելու հիանալի վայր է նաև Հայաստանը, հատկապես  լեռնահեծանվային սպորտի համար:No comments:

Post a Comment