The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Monday 30 August 2021

Սուրբ Ղազար կղզու մասին

 27.08.2021/Աշխեն Բակլաչյան /Նիդ.օրագիր

ARM/NL

Սույն հոդվածը Սուրբ Ղազար կղզու մասին է, որը պատկանում է  Մխիթարյան միաբանությանը: Այն 1717թ.-ին Վենետիկի իշխող խորհրդի կողմից տրվել է Մխիթար Սեբաստացուն և նրա տասնյոթ վարդապետներին, ովքեր կառուցել են վանքը, վերականգնել հին եկեղեցին և ընդլայնել կղզին մոտ չորս անգամ ավել իր նախնական տարածքից։ Տարիներ առաջ կղզում մեզ էր դիմավորել «Արմենիա» նավը, որը շրջել էր աշխարհի տարբեր ջրերով, ապա հանգրվանել Սուրբ Ղազար կղզում: Ցավոք, ըստ մեր տեղեկությունների` այն վաճառվել է մասնավոր անձի։ 

Venetië is een prachtige stad. Velen weten niet dat er in de buurt van Venetië een eilandje bestaat, genaamd San Lazzaro degli Armeni (Soerb Khazar kghzi), waar het klooster van de Mekhitarists, een Armeens-katholieke gemeenschap is gevestigd. In 1717 werd dit eilandje door de Republiek Venetië afgestaan aan Mkhitar Sebastatsi, een Armeense katholieke monnik, die samen met zijn volgelingen een Armeense klooster stichtte. Sindsdien is dit eilandje ook een van 's werelds prominente centra van Armeense cultuur en Armeense studies. Talloze belangrijke publicaties, zoals het eerste volledige woordenboek van de Armeense taal (1749-1769) en de eerste moderne geschiedenis van Armenië (1781-1786), werden op het eiland gemaakt door de monniken. Hierdoor werd dit eiland een belangrijk centrum van de Armeense boekdrukkunst. 

In 1810 werden bijna alle kloosters van Venetië gesloten, echter werd San Lazzaro door Napoleon erkend als een academie. Door de eeuwen heen hebben tientallen kunstenaars, schrijvers, politieke en religieuze leiders het eiland bezocht. Sindsdien is het een toeristische bestemming geworden. Armenen zijn trots over het feit dat  Lord Byron, een Engels romantisch dichter en schrijver in 1816-1817 het eilandje bezocht om Armeense taal te studeren. Met de hulp van de priesters van het klooster van het eiland San Lazzaro degli Armeni maakte de dichter actief kennis met de Armeense manuscripten en sprak later met grote bewondering over de Armeense cultuur. Het bekendste citaat van Byron over Armeense taal is: ‘’Armeens is de taal om met God te spreken". 


Twee jaar geleden bezochten we het eiland en het eerste wat we zagen wanneer we aankwamen was het schip ''Armenia''. Dit schip heeft de wereld rondgereisd, 23 landen bezocht en is vervolgens aangekomen en geland op het eiland San Lazzaro. Dit jaar verwelkomde het schip ons echter niet, tot onze grote teleurstelling. Helaas, volgens de informatie die we hebben ontvangen, is het verkocht aan een particulier.

Tijdens ons bezoek aan het eiland, hebben we de prachtige tuinen met veel bloemen bewonderd. De gids vertelde ons dat in de tuinen van San Lazzaro rozen worden geteeld, die de monniken gebruiken om er jam van te maken. Het wordt gemaakt van rozenblaadjes rond mei, wanneer de rozen in volle bloei staan.  Deze jam wordt gegeten bij het ontbijt.

Genoeg interessante details en verhalen rond deze magische plek! Dus mocht je ooit in Venetië zijn, plan dan zeker een bezoek aan dit mooie Armeense eiland.


Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!



No comments:

Post a Comment