The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Saturday 22 May 2021

Garni krater op Mars en de NASA-Garni ruimte astronomie-instituut samenwerking

20.05.2021/Աշխեն Բակլաչյան /Նիդ.օրագիր

ARM/NL

De aankondiging van NASA over de aanwezigheid van sporen van water op Mars, kon rekenen op enthousiasme binnen de wetenschappelijke- en ruimtewaarnemers gemeenschappen, aangezien de vooruitzichten op leven op de planeet nog waarschijnlijker worden. Een van de kraters, waarin water werd gedetecteerd op de planeet, is op 24 april 2015 door NASA en de US Geological Survey vernoemd naar de stad Garni in Armenië. Deze benaming werd goedgekeurd en aangenomen door de Internationale Astronomische Unie (IAU). 

Op de hellingen van de Garni Crater verschijnen periodiek donkere smalle strepen van honderden meters lang. Er wordt verondersteld dat ze worden gevormd door de stroom van zout water op Mars.



Garni ruimte astronomie-instituut en ruimtemuseum

In het Garni Space Astronomy Institute onder leiding van Grigor Gurzadyan (prominente Armeense wetenschapper, fysicus, astronoom, schrijver, schilder) is 's werelds eerste bemande en orbitale ruimteobservatorium gelanceerd, de Orion 1. Meer dan 40 Sovjet-Kosmonauten zijn in het Garni Space Astronomy Institute getraind voor hun pre-flight. 

In juni 2001 opende NASA een ruimtemuseum in Garni en ondertekende een memorandum van overeenstemming met het Garni Instituut van Armenië om aan gezamenlijke projecten te werken. De tentoonstelling was gewijd aan de 1700ste verjaardag van de invoering van het christendom in Armenië als staatsgodsdienst. In november 2015 werd de aangevulde expositie van het Ruimtemuseum heropend in hoofdstad Yerevan. Het museum bevat verschillende exposities die verband houden met de deelname van Armeense wetenschappers aan ruimteverkenning.

Er zijn vele Armeens-Amerikanen die bij NASA werken en een significante bijdrage hebben geleverd aan de verschillende Mars-gerelateerde projecten, zoals de Mars Rover-projecten. De Mars Exploration Rovers zijn twee onbemande robots die in juni 2003 door NASA naar Mars zijn gestuurd om het te verkennen.



(L-R) Toorian, Gharakhanian, Sarkissian, Ohanian, Hartounian, Khanoyan, Gorjian, Zadourian, Aintablian, Demirjian, and Karapetian.

Սույն հոդվածը Մարսի վրայի խառնարանի, Գառնիի տիեզերական աստղագիտության ինստիտուտի և տիեզերքի թանգարանի մասին է: Նշված խառնարանում ջրի հետքեր են հայտնաբերվել: ՆԱՍԱ-ն և ԱՄՆ երկրաբանական ծառայությունը 2015 թվականի ապրիլի 24-ին խառնարանը կոչել են «Գառնի»: 

Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!

No comments:

Post a Comment