The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Monday 19 February 2018

Նիդերլանդական մամուլը Հայոց Ցեղասպանությանը վերաբերվող բանաձևերին

Նիդերլանդական մամուլը,Հանրային հեռուստատեսությունը հսկայական ուշադրություն
են բևեռել Հոլանդիայի պառլամենտում Հայոց Ցեղասպանությանը վերաբերվող բանաձևերին:





Het is een gevoelig onderwerp: de Armeense genocide. Ook in Nederland, omdat in Nederland veel Turken en Nederlanders van Turkse afkomst wonen die de genocide niet erkennen. Onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er wel degelijk sprake was van genocide. En daarmee is er een Kamermeerderheid.

In Almelo staat het grootste genocidemonument in Europa, ter gedachtenis aan de Armeense genocide. "Hier herdenken we elk jaar. Uit heel Nederland komen ze hier", zegt Robin Gelici, CDA-raadslid in de stad. "Ik ben Nederlander van Armeense afkomst en ik ben trots dat we onze slachtoffers ook in Nederland kunnen herdenken."

Gelici wil graag dat de kwestie 'genocide' genoemd gaat worden. "Als je genocide niet erkent dan blijven zulke gruwelijkheden gebeuren. Als je het benoemt en erkent, kun je bij elkaar komen en verzoenen en er openlijk over spreken."

Armeense Nederlander Robin Gelici, CDA-raadslid in Almelo: Bij elkaar komen en verzoenen NIEUWSUUR

Turkse Nederlander Ugur Çete, gemeenteraadslid Almelo: Het typische wijsvingertje NIEUWSUUR

Maar daar ziet de Turkse Nederlander Ugur Çete het niet van komen. Hij woont ook in Almelo en is gemeenteraadslid van de eenmansfractie Lijst Çete. "Er komen weer verkiezingen aan, typisch momenten dat deze dingen telkens weer naar boven worden gehaald", zegt Çete, die twijfelt aan de intenties van de motie.

"Ik denk dat ze het meer voor de stemmen doen, dan dat ze echt daadwerkelijk een bijdrage willen leveren. Het typische wijsvingertje. Het heeft ook geen toegevoegde waarde. Ik zie niet hoe dit de cohesie moet bevorderen."

Çete vindt de discussie helemaal geen zaak voor Nederlanders en al helemaal niet voor Almeloërs. "Ik begrijp ook niet waarom Nederland telkens olie op het vuur gooit. De betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn al slecht en Nederland heeft er grote economische belangen. Dit is niets anders dan continu een bepaald land, een bepaald volk confronteren met iets waar je niets mee te maken hebt. Niets anders dan stemmingmakerij. Turkije pesten levert stemmen op."

In Jerevan, de hoofdstad van Armenië, herdenken mensen ieder jaar 'de Armeense genocide'. Tenminste zo noemen Armeniërs en veel wetenschappers en politici buiten Turkije het. Tussen 1915 en 1923 zouden rond de anderhalf miljoen Armeniërs in het Oosten van Turkije zijn vermoord. Turkije ontkent dat. Van genocide, planmatige moordpartijen, was volgens Ankara geen sprake. Ook ontkent de Turkse regering het aantal doden, dat zou veel lager liggen.

Maar de parlementen van Frankrijk en Duitsland trokken zich daar eerder niets van aan. Parijs maakte in 2012 het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar. Drie jaar later woonde de voormalige Franse president François Hollande de honderdjarige herdenking van de genocide bij in Jerevan. En ook het parlement in Berlijn erkende twee jaar geleden dat er sprake is geweest van genocide. Net als de Verenigde Naties, die de gebeurtenissen al sinds 1985 aanduiden als genocide.


Tweede Kamer wil Armeense genocide erkennen

De erkenning van de Kamer komt op een moment dat de relatie tussen Nederland en Turkije op een dieptepunt zit. "Dit wordt in Turkije gezien als een westerse poging om Turkije eenzijdig te straffen. In de officiële lezing van de Turkse regering heeft in de jaren rond 1915 een burgeroorlog plaatsgevonden, waarin alle partijen slachtoffer waren. Alleen het slachtofferschap van de Armeense christenen eruit tillen, is volgens de Turken een selectieve kijk", zegt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester.

Turkije ziet het gebruik van de term genocide als een provocatie. "Dit zal niet goed vallen en leiden tot veel emoties," zegt Waagmeester. "Maar op de lange termijn heeft het vermoedelijk weinig gevolgen."

Debat
De meerderheid in de Tweede Kamer wil volgens ChristenUnie-Kamerlid Voordewind ook dat dit jaar voor het eerst een lid van de regering bij de officiële herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan aanwezig is.

In het regeerakkoord maakten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het al mogelijk voor de regering om onder voorwaarden over te gaan tot een formele erkenning van een volkerenmoord. Maar eind vorig jaar liet het kabinet weten het in deze zaak te houden bij 'de kwestie van de Armeense genocide'. Volgende week debatteren het kabinet en de Kamer erover.

No comments:

Post a Comment