The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 19 February 2019

24 april wordt een Franse nationale herdenkingsdag voor de Armeense genocide


24 april wordt een Franse nationale herdenkingsdag voor de Armeense genocide. Dat heeft president Emmanuel Macron dinsdagavond aangekondigd tijdens een diner met de CCAF, een organisatie van de Armeense gemeenschap in Frankrijk. Hij lost daarmee een verkiezingsbelofte in uit 2017.
Op 24 april 1915 werd een groep Armeense intellectuelen door de Ottomaanse machthebbers bijeengedreven en geëxecuteerd in Constantinopel, tegenwoordig Istanbul. Volgens Armenië zijn 1,5 miljoen Armeniërs om het leven gekomen bij vervolgingen, gevangenzetting en executies die daarop volgden.
Erkenning
Frankrijk heeft de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog in 2001 formeel erkend als genocide en was daarmee het eerste grote Europese land dat dat deed. De Turkse regering maakt daar nog altijd bezwaar tegen.
“Frankrijk is op de eerste plaats het land dat de geschiedenis in de ogen kijkt”, zei Macron volgens persbureau AFP tijdens het diner. Hij zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al van zijn besluit op de hoogte gebracht te hebben. Die heeft het Franse besluit “sterk veroordeeld”, liet een woordvoerder weten aan persbureau Reuters.
Tijdens het diner stond de president ook stil bij de in oktober overleden Charles Aznavour, die als zoon van Armeniërs uitgroeide tot een legendarische chansonnier. Aznavours zoon Nicolas, eveneens aanwezig bij het diner, gaf Macron een duduk, een traditionele Armeense fluit van abrikozenhout.
Anders dan Frankrijk heeft de Nederlandse regering de Armeense genocide nog altijd niet erkend. Hoewel de Tweede Kamer vorig jaar bijna unaniem instemde met een motie die de gebeurtenissen aanduidt als volkerenmoord, spreekt het kabinet van “de kwestie van de Armeense genocide”.
Correctie 6 februari 2019: In een eerder bericht was de traditionele Armeense fluit duduk verkeerd gespeld. Dat is aangepast

Ֆրանսիայի նախագահ Էմանուել Մակրոնի փետրվարի 5-ի որոշմամբ, Ֆրանսիայում ապրիլի 24-ը Հայոց ցեղասպանության հիշատակի օր է հռչակել, հաղորդում է Euronews.com-ը: Այս մասին Մակրոնը հայտարարել է նաեւ Ֆրանսիայում հայկական ընկերությունները համակարգող խորհրդի կազմակերպած ամենամյա ընթրիքի ժամանակ:
Նա նշել է, որ Ֆրանսիան 1915 թվականից ի վեր ցեղասպանությունն անվանում է հանցագործություն մարդկության ու քաղաքակրթության դեմ:

No comments:

Post a Comment