The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Monday 28 September 2020

բողոք Ադրբեջանի կողմից Արցախի և Հայաստանի դեմ շարունակվող ագրեսիայի

Samenwerkende Armeense Organisaties

Persbericht


Ցույցի նպատակը`

Ցույց ընդդեմ ս.թ. սեպտեմբերի 27-ին թուրք-ադրբեջանական լայնածավալ ռազմական հարձակման Արցախի Հանրապետության վրա և բողոք  Ադրբեջանի կողմից Արցախի և Հայաստանի դեմ շարունակվող ագրեսիայի։


Demonstratie Armeniërs op PLEIN en bij Ambassade van Turkije en Azerbeidzjan

Petitie aan Tweede Kamer wegens militaire aanval van Azerbeidzjan tegen Nagorno Karabach

Den Haag, 28 september 2020 – Op 29 september a.s. vindt er vanaf 12.00 uur een demonstratie plaats op het Plein, waarbij de Samenwerkende Armeense Organisaties een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Hiermee protesteren zij tegen de militaire aanval van Azerbeidzjan tegen Nagorno Karabach, thans Republiek Artsach. Daarmee heeft Azerbeidzjan het staakt-het-vuren geschonden.

Vervolgens vindt een demonstratieve tocht plaats naar het Malieveld, waar tegenover de Turkse ambassade wordt geprotesteerd tegen de rol van Turkije, dat militair en politiek Azerbeidzjan steunt, en als enige land niet heeft opgeroepen tot beëindigen van het geweld. Hierna gaat de mars verder naar de ambassade van Azerbeidzjan.

Met de demonstratie wordt tevens krachtig geprotesteerd tegen het anti-Armeense beleid van Azerbeidzjan en Turkije. Waar in Armenië na de fluwelen revolutie een volwassen democratie is ontstaan, waar corruptie en fraude uit den boze zijn, blijft in Azerbeidzjan het autoritaire en corrupte regime van Aliyev de dienst uitmaken, en in Turkije dat van president Erdogan, waar mensenrechten en het recht op vrijheid van meningsuiting bij voortduring worden geschonden. Voor beide regimes is in stand houden en steeds opnieuw creëren van een – diepgeworteld – vijandbeeld tegen de Christelijk Armeniërs, belangrijk om zich af te zetten, overal de schuld van te geven en eigen bevolking aan zich te binden. Door gebrek aan goede media krijgt de bevolking van Turkije en Azerbeidzjan voortdurend en (vrijwel) uitsluitend fake-nieuws over Armeniërs en de situatie rond Nagorno Karabach te horen, met alle gevolgen van dien.

Ook in Nederland wordt helaas veel nepnieuws (over) geschreven, en worden Armenië en Azerbeidzjan geframed alsof het gelijke ruziemakers zijn. Stelselmatig worden de 2 partijen over 1 kam geschoren. Bestudering van de feiten leert dat er voor Armenië geen enkel belang gediend is met een aanval, Armenië committeert zich aan het vredesproces bij de OVSE en heeft hoegenaamd geen enkel motief voor een aanval, zoals ook Kaukasus-deskundige Thomas de Waal zegt.


Datum: 29 september 2020

Begin: 12.00 uur (verzamelen) op Plein


(wegens Corona zullen bij overschrijding van maximum aantal op Plein demonstranten vast worden doorgeleid naar het Malieveld)

Aanvang programma: 12.30 uur

Plm. 13 uur, petitie aan Tweede Kamer. Kamerleden zullen ook het woord veren.

Vervolg: Protestmars richting Turkse Ambassade (bij Malieveld) en naar Ambassade Azerbeidzjan, Andries Bickerweg 6 – Den Haag

Einde:15.30 uur

Korte achtergrond

In de nadagen van de Sovjet-Unie werd de uitspraak van de volksvertegenwoordiging van de autonome Oblast Nagorno-Karabach gedaan, om de Opperste Sovjets van Azerbeidzjan, Armenië en Sovjet-Unie te vragen om aansluiting van Nagorno-Karabach bij Armenië.


Het kwam uiteindelijk tot een volledige oorlog met verlies van tienduizenden levens, met een staakt-het-vuren in 1994. In opdracht van de OVSE werkt nog altijd onder drievoudig voorzitterschap van Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk, de zgn. Minsk-groep, vergeefs aan een oplossing. In april 2016 kwam het van Azerbeidzjaanse kant tot een 4-daagse oorlog met opnieuw veel slachtoffers en thans nog steeds vallen er bijna dagelijks slachtoffers.

De rol van Turkije in het conflict, dat steeds openlijk volledige steun betuigt aan de Azerbeidzjaanse regering, is niet te onderschatten. Ook is relevant dat het bij de Turkse en Azerbeidzjaanse overheid in hun strijd en haat tegen Armeniërs om dezelfde ideologie gaat als ten tijde van de genocide, met dezelfde genocidale praktijken t.o.v. Armeense volk.

De Armeense organisaties dringen bij de Nederlandse politiek aan op meer betrokkenheid en een sterkere ondersteunende rol van de EU bij de werkzaamheden van de Minsk-groep. Ook wordt gevraagd om de Azerbeidjaanse agressie en het openlijke racisme tegen Armenië (Armeniërs) publiekelijk te veroordelen; de Azerbeidzjaanse president heeft de Armeniërs van de wereld tot vijand nr. 1 van zijn land bestempeld.

No comments:

Post a Comment