The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Sunday 14 February 2021

Twee verschillende rituelen rond het thema liefde/ Երկու տարբեր ծեսեր սիրո թեմայով:

Iedereen weet dat we elk jaar op 14 Februari de internationale dag van de liefde vieren. Valentijnsdag bevat overblijfselen van zowel christelijke als oude Romeinse traditie.

Volgens een legende was Valentijn een priester die in de derde eeuw in Rome diende. Toen keizer Claudius II besloot dat alleenstaande mannen betere soldaten waren dan mannen met echtgenotes en gezinnen, verbood hij het huwelijk voor jonge mannen. Valentijn dacht dat het onrecht was, hij dwarsboomde Claudius en bleef in het geheim huwelijken sluiten voor jonge geliefden. Toen Valentijn's acties werden ontdekt, besloot Claudius hem te laten executeren. Volgens andere verhalen is Valentijn vermoord omdat hij probeerde christenen te helpen ontsnappen uit de strenge Romeinse gevangenissen, waar ze vaak werden geslagen en gemarteld. Er zijn meerdere versies van wie Valentijn was en en waar de traditie vandaan komt. 

------------------------------


Op 13 Februari vieren Armeniers een van de meest geliefde traditionele feesten onder pasgetrouwden -“Trndez”. Heden wordt het vooral als een Christelijk feest gevierd maar “Trndez” heeft een heidense oorsprong. Heidense Armeniërs vierden het vroeger in de naam van Vahagn - god van de zon, vuur en oorlog. Trndez werd gevierd als festival van het ontwaken van de natuur en vruchtbaarheid. Het belangrijkste onderdeel van Trndez was het vreugdevuur, een traditie die tot op de dag van vandaag doorleeft. Op die dag, nadat het vreugdevuur aangestoken is, houden jonge stellen elkaars hand vast, lopen rond het vuur en springen er dan overheen. Springen over het vuur symboliseert vreugde en geluk voor pasgetrouwde jongeren en gezinnen.


Verginia Khalafyan 

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:


No comments:

Post a Comment