The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 30 November 2021

Armeense aardbeienkweker in Nederland

 

Deze maand hadden wij een gesprek met David Abrahamjan, een Armeense aardbeienkweker. We gingen met hem in gesprek over wat het voor hem inhoudt om dit werk te doen in Nederland. Hieronder lees je zijn motiverende succesverhaal.

David Abrahamjan
David Abrahamjan

Vertelt u ons alstublieft over uzelf, uw familie, hobby's en in hoeverre u hier eigenlijk tijd voor heeft met uw baan.

Mijn naam is David Abrahamjan (45) mijn gezin bestaat uit 5 personen: mijn vrouw Nune (42) en 3 kinderen, Arman (23), Daniël (19) en Milena (5). Naast het bedrijf houd ik me bezig met het houden van bijen. Aangezien dit nodig is voor de bestuiving van de aardbeienplanten heb ik mijzelf verdiept in het imkeren en is het een hobby van mij geworden. Mijn hobby’s zijn dus nauw verbonden aan mijn baan dus ik ben verplicht er tijd voor vrij te maken. Wat betreft mijn familie werkt mijn vrouw samen met mij in het bedrijf en zijn de jongens ook actieve hulp gedurende de zomer en buiten schooltijden. Hierdoor hebben wij genoeg tijd om met elkaar door te brengen, ik denk zelfs meer dan een gemiddeld gezin! Het helpt natuurlijk ook een hoop dat het bedrijf en huis op 1 locatie zijn. 

Hoe is het idee van een boerderij ontstaan? 

19 jaar geleden ben ik begonnen door simpelweg te werken in het bedrijf in loondienst. Zo heb ik door de jaren heen ervaring opgedaan en heb ik steeds meer verantwoordelijkheden op mij genomen. Totdat ik de kwekerij in 2008 heb gehuurd van de toenmalige eigenaren Andre en Dorothea Lam. Sindsdien hebben ik en mijn familie de bedrijfsvoering uitgevoerd en met behulp van Andre heb ik het vak nog beter leren uitoefenen. Uiteindelijk hebben ik en mijn vrouw het bedrijf in 2017 helemaal overgenomen van Andre en Dorothea en zijn wij de trotse eigenaren van Aardbeienkwekerij Lam. 

Waar en wanneer is de liefde voor de landbouw geboren? 

Van jongs af aan in Armenië ben ik vanuit mijn ouderlijk huis bezig geweest met landbouw. Van daaruit heb ik altijd al affiniteit gehad met landbouw en werk daaromtrent. Zo ben ik ook gaan zoeken naar werk waarbij ik enigszins mijn kennis kon toepassen en ben ik beland in de aardbeienteelt. 

Welke producten produceert u en in welk volume?

Wij produceren aardbeien en aardbeienplanten. Gedurende het jaar wordt er ongeveer 100.000 kg aardbeien geteeld en kweken wij 300.000 aardbeienplanten, grotendeels voor onszelf maar ook voor andere telers. Wij telen onze aardbeien met het doel op hoogwaardig kwaliteit onder het merk “Prestige” van Fruitmasters. Hierbij moet je denken aan aardbeien die terechtkomen bij hotels en restaurants of worden geëxporteerd naar het buitenland. Je zult ze niet vinden bij supermarkten als de Albert Heijn of de Jumbo. Met als uitzondering, de Jumbo in Winssen, ons eigen dorp!

Heeft u plannen om het bedrijf in de toekomst uit te breiden? 

Het bedrijf bestaat uit 5.5 hectare grond waarvan 4.5 hectare aardbeien en 1 hectare voor de kweek van planten. We hebben 3 jaar geleden 1 hectare uitgebreid voor meer aardbeienteelt. In de nabije toekomst zijn er voorlopig geen plannen voor uitbreiding. De focus op ons bedrijf is meer op het behouden van kwaliteit dan kwantiteit.

Heeft u assistenten? En wat voor taken nemen zij op zich?

Gedurende de lente en de zomer hebben wij seizoenarbeiders in dienst en heb ik geen assistenten in het bijzonder. Gezien de grote van het bedrijf ben ik in staat om de meeste taken buiten het simpele werk om op mijzelf te nemen. Daarnaast helpt mijn vrouw met de personeelszaken en helpen mijn zonen met het nodige papierwerk omdat zij daar toch net iets handiger in zijn. Verder doen we al het nodige organisatorische werkzaamheden met ons gezin en redden wij het prima samen. 

Wat is normaal gesproken uw opbrengst? 

Het is moeilijk om een getal vast te knopen aan de opbrengsten aangezien het erg afhankelijk is van het jaar en de omstandigheden. Prijzen van de aardbeien kunnen erg schommelen aangezien wij leveren met dagprijzen, in de meest extreme gevallen kan een kilo aardbeien 50 cent opleveren anderzijds is het wel eens voorgekomen dat 1 kilo 8 euro heeft opgebracht. Verder zijn wij ook erg afhankelijk van het weer en kan een stevige storm of hagelbui de volledige oogst die aan de planten hangt kapot maken. Een te hete zomer is ook niet gewenst omdat dan de vruchten niet volledig kunnen groeien en de planten uitgeput raken.  

Werkt u samen met andere boerderijen en hoe gaat dit in zijn werk?

Samenwerkingen met andere boerderijen vinden niet veel plaats maar wij zijn wel in samenwerking met de veiling Fruitmasters en andere organisaties zoals Delphy. Deze organisaties helpen individuele boeren met het leveren van adviezen en het delen van kennis en onderzoeksresultaten. Zo werken wij sinds een aantal jaar bijvoorbeeld met een nieuw ras aardbei, namelijk de Favori. Wij hebben dit ras leren kennen door middel van de veiling en zijn nu al een paar jaar de fijne kneepjes van de teelt aan het leren door middel van het opdoen van ervaring en adviezen van voorlichters van Delphy. 

Hoe plant en verkoopt u het product? Zou u misschien iets over dit proces kunnen vertellen?

Wij plannen de beplanting op een bepaalde manier zodat we een zo lang mogelijke oogst periode hebben. Het gaat hier dan met name om dat je het hele seizoen door aardbeien kunt oogsten en verkopen zonder daarin grote pieken en dalen te hebben. Dit doen wij door bijvoorbeeld sommige percelen een aantal weken later pas te poten en zo het proces te vertragen. Verkoop gaat voor het allergrootste gedeelte via de veiling Fruitmasters. Wij leveren aan hen ons product dat voldoet aan alle eisen die gesteld worden, in ons geval de “Prestige” aardbeien, zij zorgen dan weer voor de marketing en aantrekkelijkheid van het product. De kopers komen dan 3 keer per week op de veiling en kunnen bieden op het door hun gewenste product. Deze kopers kunnen ook zien van welke teler de aardbeien af komen, dus het is voor ons ook van belang om kwaliteit te blijven leveren zodat wij het vertrouwen van de kopers kunnen winnen en behouden. Naast de verkoop op de veiling verkopen wij ook de aardbeien bij ons aan huis in de zomer, vooral voor de mensen uit ons dorp en omliggende gebieden. 

Zou u aan het begin, toen u uw eerste stappen zette in dit werk, zich hebben kunnen voorstellen dat het precies zo zou gaan als het gegaan is?

Ik heb altijd gewerkt met als doel om er meer uit te halen. Aangezien ik al 5 jaar werkte in het bedrijf zag ik de mogelijkheden en potentie om er wat mee te gaan doen, dat heb ik dus ook gedaan toen ik de kans kreeg. De kans deed zich voor toen geen van de kinderen van Andre en Dorothea het bedrijf wilden overnemen. Tot op de dag van vandaag heb ik enorm veel plezier in mijn werk en kweek ik mijn aardbeien met veel trots!

Սույն հոդվածով ներկայացնումենք մեր հայրենակից, Նիդերլանդների Թագավորության բնակիչ և գործարար Դավիթ Աբրահամյանի ընտանիքի և գործունեության մասին հարցազրույցը։ 

Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!                 

     

No comments:

Post a Comment