The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Sunday 25 November 2018

Պատմության մեջ առաջին անգամ հայ առաքելական եկեղեցին Վատիկանի մշտական դիտորդ է ուղարկում

Հայ առաքելական եկեղեցին Հռոմում ստանձնում է մշտական ներկայացուցչություն:Պատմության մեջ առաջին անգամ հայ առաքելական եկեղեցին Վատիկանի մշտական դիտորդ է ուղարկում: Նախաձեռնությունը հաստատում է Հայ առաքելական եկեղեցու եւ Վատիկանի միջեւ ուժեղ մերձեցումը: Արքեպիսկոպոս Խաժակ Բարսամյանը հինգշաբթի օրը հայտարարել է, որ Վատիկանում կներկայացնի իր եկեղեցին որպես դիտորդ: Դա պետք է նաեւ ամրապնդի Հայ Առաքելական եւ Կաթոլիկ եկեղեցու երկխոսությունը:
Այդ մասին հայտնում է kerknet.be կայքը:


Armeens Apostolische Kerk krijgt vaste vertegenwoordiging in Rome
De Armeens Apostolische katholikos Karekin II van Cilicië, die dit jaar al 2 keer bij de paus werd ontvangen, versterkt de dialoog met het Vaticaan.
Voor het eerst in de geschiedenis stuurt de Armeens Apostolische Kerk een permanente waarnemer naar het Vaticaan. Het initiatief bevestigt de sterke toenadering tussen de Armeens-Apostolische Kerk en het Vaticaan.
Aartsbisschop Khajag Barsamian kondigde donderdag aan dat hij als waarnemer zijn kerk zal vertegenwoordigen bij het Vaticaan. Dit moet tevens de dialoog tussen de Armeens Apostolische en de Katholieke Kerk versterken.
Aartsbisschop Khajag Barsamian was tussen 1990 en 2018 primaat van de Armeense Kerk in de VS en is een specialist van de oecumenische dialoog.
De Armeens-Apostolische kerk ontstond na het concilie van Chalcedon in 451. Meest specifiek is dat deze kerk slechts een natuur van God erkent, het miafysitisme. De leer stelt dat in Christus de twee naturen, de goddelijke en de menselijke natuur, zijn samengegaan in één natuur, één godmenselijke natuur, zonder enige scheiding, zonder verwarring en onveranderlijk.
Historisch gezien beschouwen Chalcedonische christenen het miafysitisme in het algemeen vatbaar voor een orthodoxe interpretatie.
Pas in 1996 kwam er opnieuw toenadering met Rome, na een ontmoeting van paus Johannes-Paulus II en de Armeense katholikos Karekin II van Cilicië. Dat betekende het begin van een sterke toenadering en een serie dialoogsessies en gemeenschappelijke verklaring, al blijft de kerk het primaatschap van de paus verwerpen.
De Armeens-Apostolische Kerk telt 6 miljoen gelovigen in binnen- en buitenland. De Armeens-katholieke Kerk telt 200.000 gelovigen. 4,1 procent van de Armeense bevolking noemt zich katholiek, 93 procent behoort tot de Armeens-apostolische staatskerk.
Foto: Aartsbisschop Khajag Barsamian ,achtergrond Vaticaan.

No comments:

Post a Comment