The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday 6 October 2020

Armeense gemeenschap houdt “Stille Wacht” bij Tweede Kamer

 Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO)Persbericht

Armeense gemeenschap houdt “Stille Wacht” bij Tweede Kamer

en vraagt aandacht voor geweld in Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan gebruikt clusterbommenDen Haag, 6 oktober 2020 – Deze week vindt dagelijks tussen uur een stille wacht plaats op het Plein in Den Haag, om aandacht te vragen voor de situatie in Nagorno-Karabach (Republiek Artsach). Door middel van vlaggen en borden zullen de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) aandacht vragen voor wat in Artsach en omgeving gebeurt en er zullen flyers worden uitgedeeld.


Dinsdag vindt ook een virtuele petitieaanbieding plaats aan de Tweede Kamer, in de aanloop naar de vergadering van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Kamer met de Minister van Buitenlandse Zaken S. Blok. In deze vergadering, die om 18.00 uur begint, worden de onderwerpen besproken, die op de Europese Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken van 12 oktober aan de orde komen, waaronder ook de oorlogstoestand in Nagorno-Karabach.


De situatie in de regio verslechterd van dag tot dag. Ondanks internationale druk volhardt Azerbeidzjan, geholpen door Turkije met het geweld in Nagorno-Karabach. Met duizenden huurlingen, door Turkije ingevlogen, wordt alles ingezet om te proberen het conflict over de status van Nagorno-Karabach met zwaar geweld te beslissen. Hierbij worden ook clusterbommen gebruikt, waarover organisaties als Amnesty International inmiddels ook alarm heeft geslagen.


De Armeense gemeenschap, die op 29 september al een grote demonstratie had in Den Haag, roept de Nederlandse regering op, om alles in het werk te stellen, als Nederland en als lid van EU, OVSE, VN, Raad van Europa om een ramp te voorkomen voor de Armeense bevolking. Gewaarschuwd wordt, ook door de premier van Armenië Pashinyan, voor een nieuwe genocide op Armeniërs.


In Brussel zullen Armeniërs uit Europa woensdagochtend vroeg, 7 oktober, samenstromen, omdat het Europese Parlement daar om 9 uur begint met bespreking van de situatie in Nagorno- Karabach. Ook Armeniërs uit Nederland zullen daar in groten getale naar toe gaan om hun zorgen te uiten.


Korte achtergrond

In de nadagen van de Sovjet-Unie werd de uitspraak van de volksvertegenwoordiging van de autonome Oblast Nagorno-Karabach gedaan, om de Opperste Sovjets van Azerbeidzjan, Armenië en Sovjet-Unie te vragen om aansluiting van Nagorno-Karabach bij Armenië.


Het kwam uiteindelijk tot een volledige oorlog met verlies van tienduizenden levens, met een staakt-het-vuren in 1994. In opdracht van de OVSE werkt nog altijd onder drievoudig voorzitterschap van Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk, de zgn. Minsk-groep, vergeefs aan een oplossing. In april 2016 kwam het van Azerbeidzjaanse kant tot een 4-daagse oorlog met opnieuw veel slachtoffers en thans nog steeds vallen er bijna dagelijks slachtoffers.


De rol van Turkije in het conflict, dat steeds openlijk volledige steun betuigd heeft aan de Azerbeidzjaanse regering en deze in feite aanmoedigt, is niet te onderschatten. Ook is relevant dat het bij de Turkse en Azerbeidzjaanse overheid in hun strijd en haat tegen Armeniërs om dezelfde ideologie gaat als ten tijde van de genocide, met dezelfde genocidale praktijken t.o.v. Armeense volk.


De Armeense organisaties dringen bij de Nederlandse politiek aan op meer betrokkenheid en een sterkere ondersteunende rol van de EU bij de werkzaamheden van de Minsk-groep. Ook wordt gevraagd om de Azerbeidjaanse agressie en het openlijke racisme tegen Armenië (Armeniërs) publiekelijk te veroordelen; de Azerbeidzjaanse president heeft de Armeniërs van de wereld tot vijand nr. 1 van zijn land bestempeld.

------------------------

ԱՅՑԵԼԵ ՛Ք

«Հայաստան համահայկական հիմնադրամ»՝ https://www.himnadram.org/en

Նիդերլանդների տարածքային կառույց՝ https://www.armeniefonds.nl/

«Զինծառայողների ապահովագրության» հիմնադրամ՝ https://www.1000plus.am/hy/donation-types/


No comments:

Post a Comment